Publicerad den 2 kommentarer

Örter i häxkonst

Glasburkar med lock som har tejpbitar med text på dem. De innehåller örter och växter av olika slag. En inblick i en häxas skåp, skafferi eller förråd.

Jag säljer ju mina örter som lösviksrökelse (har valt att inte ha livsmedelsklassade lokaler i dagsläget). Men när det kommer örter i häxkonst så finns det några olika sätt att använda dessa på och tänkte att vi skulle gå in på det lite lätt i alla fall.

Vad klassas som örter?

Alltså här kan växter klassas på så olika sätt och helt beroende på användaren verkar det som.

Här är ett inlägg från en biolog med svaret

Men det är faktiskt inte så intressant i häxkonst då vi använder oss av blommor, blad, grenar, mossor, rötter m.m.
För min del hamnar allt i växtriket på kategorin örter, bara för att göra det enkelt.

Te

Jag börjar med en varning, vissa växter är giftiga och bör inte förtäras på något sätt. Det är ert ansvar att kolla upp de växter ni tänker stoppa i er. Är ni osäkra så är svaret alltid att använd inte.

Men te eller liknande kan man kalla det avkok på växten är ett sätt att använda dig av häxkonst. Dricker du en kopp kaffe för att vakna på morgonen? En kopp kamomill te för att sova bättre? Då använder du ju dig av häxkonst och kunskap om örter. Gamla huskurer där du till exempel dricker lakritsrot vid hosta är ju även häxkonst.

Just förr var det ju ofta till häxan och hennes kunskap om örter och naturen vi gick till när vi blev sjuka. Så att dricka te med syfte och intention tycker jag definitivt är örter i häxkonst.

Mat och gotta

Såklart man kan räkna in örter i häxkonst här. Du kanske väljer att krydda lite extra med vitlök/lök och ingefära när familjen är sjuk? Eller varför inte lite chili när du känner dig kall?

Men det kanske är jag som tänker så? Även om grundreceptet på det jag gör varje dag inte förändras så kan mina kryddor till den göra det efter vad familjen behöver just nu. Chili använder jag gärna under vintern då det främjar blodcirkulationen och därmed känner jag mig varmare.

Hudvård och omläggningar

Här kommer vi ju också in på en annan del av häxkonsten och då i synnerhet växtrikets påverkan på oss. Läser ni på schampoflaskan, tvålen, lotion m.m. så har de oftast även ingredienser från växtriket juh.

Jag provar lite då och då mina egna hopkok istället för att köpa något från affären som har tjugotusen tillsatser som jag inte har en aning om vad det är (ok, inte så många men ni förstår vad jag menar).

Rökelser

Ja självklart kan man använda örter till rökelser. Både för hälsan eller för att förstärka och bygga upp en ritual.

Känns som jag inte behöver skriva så mycket om rökelser här då jag gjort ett inlägg kring just rökelser.

Ritualer/Ceremonier

Detta är ju vad de flesta tänker på när man pratar häxkonst, fast då tänker man ju även på den kokande kitteln över elden som ju mer är koka ett gott te för min del ?

Men jo vi kokar även andra brygder m.m. i kastruller på spisen oftare än i kitteln över öppen eld. Det är helt enkelt opraktiskt att ordna öppen eld att koka över.

Men allt från växtriket kan du använda i ritualer och ceremonier, då väljer man de örter som förstärker och förtydligar ens syfte och intention. Men man måste även tänka lite på hur de olika örterna samverkar.

Här är det många nybörjare som blir lite skrämda. För hur vet man hur de samverkar? eller vad de olika örterna står för?

Det finns många bra bloggar kring detta, även på svenska faktiskt. Så här får man helt enkelt använda sin intuition om vad man känner stämmer och jag tycker även att man ska studera lite.

För min del valde jag att börja med att läsa mycket om huskurer och på det sättet bli bekant med vilka örter samverkade bra (medicinskt då) och därifrån har jag utökat till de magiska betydelserna i örterna. Och ju mer jag lär mig desto mer förstår jag hur det hänger ihop och desto mer kör jag på intuition när jag väl ska utföra en ritual.

Jag som drabbades av utmattningssyndrom 2015 och har haft en lång väg tillbaka till det friska livet och kommit till insikt att jag kommer aldrig att ha det minnet igen som jag hade då (jag hade fotografiskt minne….) vilket gör att jag idag väljer jag inte ens försöka memorera allt utan istället använder jag mig av mina böcker jag slår i och jobbar fram mina egna magiska blad. Dessa skriver jag kommentarer på och utvecklar hela tiden.

Dekorationer och potpurri

Tar du in en bukett färska blommor så gör det en stor skillnad i rummet eller hur? Eller den där vackra ekmöbeln som känns så gedigen?

Och jag som lägger lite mera tanke bakom vissa av mina dekorationer i hemmet använder örters egenskaper här med. Rönnbär i ståltråd i en ring vid dörrar och fönster är ett exempel. Mina gäster tycker det är en fin dekoration och lite sådär udda som jag kan vara ibland bara.

Rönnbär anses ju vara beskydd ?

Förvaring av dina örter

Eftersom vi nu går in lite på örter i häxkonst så kan det vara bra att få lite information om hur du ska förvara dina örter.

Förvara de torkade örterna i mörka och lufttäta burkar. Längst hållbarhet får burkar som förvaras svalt, torrt och mörkt. Vanligtvis förnyar man sitt lager varje år men vissa örter kan, om de är rätt torkade och lagrade, hålla i många år.

Jag säljer ju majoriteten av mina örter i lufttäta genomskinliga påsar. De förvaras på ChillaNer mörkt, svalt och torrt.

Och mina egna örter de förvarar jag i genomskinliga, lufttäta burkar och plastlådor i ett mörkt skåp. På det sättet så kan jag se deras skönhet i burkarna men ändå förvara dem mörkt.

Slutord

Örter är med andra ord en stor del av häxkonsten, även genom saker som vi ofta tar för givet och gör till vardags. Är jag stressad en dag så drar jag ner på kaffet och ökar på med lugnande te. Är jag frusen så har jag gärna i chili, ingefära och andra “heta” kryddor i mat och dryck.

För mig är detta en del av häxkonsten. Den vardagliga men ändå kraftfullt intuitiva med syfte och intention.

2 svar på “Örter i häxkonst

  1. Superbra inlägg, fick mig lite nya ideèt nu så tack för det. Fina du. Önskar dig en välsignad dag med ljus o kärlek

    1. Vad härligt, jag hoppas att mina inlägg kan inspirera ?

      Ha en härlig helg ❤

Kommentarer är stängda.