Publicerad den

Spelljars

Detta är en personlig blogg men även reklam för ChillaNer shoppen

Jag skriver utifrån mitt personliga perspektiv på häxkonsten.
En del av min syn på häxkonsten är att jag aldrig kan bli fullärd, jag är för evigt både lärare och elev. Vilket är anledningen till att jag gärna läser på lite inför de blogginlägg jag gör.
Alla erfarenheter, möten och varje rad vi läst och läser påverkar och förändrar oss, våra liv och vår häxkonst 

Du ansvarar själv för din egen häxkonst oavsett var du fått din kunskap ifrån, det är i utövandet och intentionen som kraften finns.

/Mervi på ChillaNer

Jag har arbetat mycket med “Spelljars” men jag personligen föredrar att kalla dem häxburkar. Andra namn som ni kan söka på är “Witch bottle” eller “honey jar”. Kärt barn har många namn som man brukar säga.

Just kring Spelljars och en önskan om att kunna köpa start kit till dessa har kommit upp nyligen i FB gruppen “Den Fria Häxan” där jag är en moderator. Vilket ju gör att jag gärna skriver blogginlägg om det hela.

Så vad är en Spelljar då?

Engelska ordet Jar betyder burk och Spell betyder trollformel, kanske vi ska kalla burkarna “trollburkar”? I alla fall så är det en burk oftast i glas (andra material går, men de flesta föredrar glas) som man fyller med örter, salter, stenar och annat och sedan förseglar. Oftast använder man stearin eller vax när man förseglar burken och många låter ett ljus brinna ner på locket av det.

Burkens innehåll bestäms av det syfte man vill uppnå.

Och anledningen till deras popularitet är att de är enkla att göra, med ingredienser du oftast har i ditt hem, och du kan använda dem till healing, skydd, kärlek, vänskap, välsignelser och även förhäxningar. I stort sätt allt du kan komma på.

Glasburken du kan använda dig av kan ju vara en gammal syltburk, kryddburk eller vad du nu har hemma.

Självklart kan du köpa in burkar och deras innehåll från olika affärer, men det är alltså inget måste. Oftast köper man in burkar för att de ska se fina ut (vi har ju alla sett de vackra spelljars som finns på Instagram och FB).

Hur skapar man en spelljar?

Du börjar med att bestämma syftet för burken, vad vill du att den ska generera i ditt liv? Vill du göra en spelljar bara för att prova på eller för att ha en snygg häxig sak i bokhyllan så kan du välja att attrahera mera glädje i ditt liv som exempel.

Efter att du bestämt syftet så är det dags för ingredienserna, börja med burk i lagom storlek, den är ju grunden. Här skriver jag lite förslag på vad burken kan innehålla:

 • Salt
 • Jord
 • Vatten
 • Örter
 • Stenar
 • Fjädrar
 • Kroppsprodukter (hår, naglar, urin, blod)
 • Spik, nålar, törnen
 • Lappar med besvärjelser
 • Foton eller lapp med namn
 • Föremål som representerar syftet eller objektet

Jag gissar att ni förstår vid det här laget att du kan stoppa i vad som helst som just du tycker passar in. Men jag ber er att tänka på miljön om ni tänker återvinna innehållet när ni är färdiga, plastföremål är då kanske inte det lämpligaste.

Och kom ihåg att kolla upp lite kemiska reaktioner med. Vissa ingredienser kan reagera på varandra och skapa tryck i burken vilket resulterar i explosion. Vi häxor tycker ju om att forska i hur olika örter/stenar m.m. reagerar och samverkar, och tycker du inte om forskningsdelen så föreslår jag att du använder dig av besvärjelser och recept som är provade av andra häxor.

När du har samlat ihop det du ska använda dig av så är det dags att göra en ritual av det hela.

Gör din magiska cirkel på det sätt som du föredrar.

Ta gärna en stund och meditera, fundera och stärkt ditt fokus på det du ska utföra.

Lägg ingredienserna i burken medvetet, kanske med en ramsa för att förstärka ditt fokus och intention.

Försegla burken. Här kan du välja att försegla med vax/stearin med, eller låta ett ljus brinna ner ovanpå det.

Avsluta.

Jag själv kan ibland välja att tända ljus på burken i flera dagar eller veckor efter en tidsplan jag själv väljer, då utför jag inte hela ritualen varje gång utan endast tänder det medvetet och har det i tanken medan det brinner (och jag gör annat i samma rum).

Förvara den på din heliga plats, i bokhyllan eller där du känner att den passar. Gärna ett ställe som du ser dagligen.

När du känner att du är klar med burken så kan du återvinna den och dess innehåll. Eller kanske gräva ner den i jorden.

Jag hoppas detta inlägg gav er en ide om vad en spelljar är och hur man skapar en sådan.

Ha en härlig dag
/Mervi på ChillaNer