Publicerad den

Generositet och förväntningar

Detta är en personlig blogg men även reklam för ChillaNer shoppen

Vi går alla igenom olika skeden i livet, ibland är det tuffare och vi behöver hjälp från andra. Medan ibland har vi det bättre och vi har möjligheten att hjälpa andra.
Sen hur mycket tuffare och bättre tider vi får är väldigt individuellt.

Men något jag har lagt märke till denna vecka är lite detta med att om man ställer upp och hjälper till, så förväntar man sig att få tillbaka från den man hjälper också.

Jag har stött på flera exempel på hur någon ställt upp och sedan blivit sur när de inte fått hjälp tillbaka. Eller att någon gett bort något värdefullt, men inte fått den där saken de senare ber om när de har lite tuffare.

Är det verkligen så att när man hjälper någon, antingen genom att bidra med tid, saker, eller till och med pengar. Och nu menar jag när man själv erbjuder detta säger att det är en gåva för att man tycker om dem, så förväntar man sig att få likvärdig hjälp tillbaka när man själv behöver??

Vill vi verkligen binda någon till att gengälda, även om vi säger att det är en gåva?

Om vi ger ett barn en dyr gåva inte förväntar vi oss att barnet ska ge oss en dyr gåva tillbaka?
För vi hjälper oftast någon som det sämre än vi. Vi ger ju gåvor för att vi bryr oss, inte för att få något tillbaka.

Fundera på varför ni ger bort hjälp eller gåvor, är det utav generositet eller att ni förväntar något i gengäld i framtiden?

För om jag hjälper min vän när hen är sliten så förväntar jag mig inte att hen hjälper mig när jag blir sliten. För jag vet ju inte hur hen har det i framtiden när jag behöver hjälp.

Jag kan fråga hen, utan förväntning på ett ja. För vi kan alltid be om hjälp.

Jag blir inte arg, ledsen eller irriterad när hen säger nej. Jag kontrar inte med att ”jag har ju ställt upp för dig”, ”jag trodde vi var vänner”, ”den där saken jag gav dig i gåva kostar si och så, bara så du vet”.

Nu menar jag inte att vi aldrig ska ställa upp tillbaka eller i gengäld. För självklart om vi kan hjälpa någon som hjälpt oss så mår vi oftast bra av det.
Utan jag vill mer påminna om att när någon har det tufft, så är det ganska ofta en lååång väg tillbaka. Och de har inte alltid resurserna att gengälda på väldigt länge heller, kanske aldrig.

Ps.
Jag brukar ofta säga ”hjälp någon annan när du kan”, ”donera till en välgörenhet”, för vill vi ha ett generösare samhälle som tar hand om varandra så måste vi inspirera till detta.

Jag skriver utifrån mitt personliga perspektiv på häxkonsten.
En del av min syn på häxkonsten är att jag aldrig kan bli fullärd, jag är för evigt både elev och lärare.
Alla erfarenheter, möten och varje rad vi läst och läser påverkar och förändrar oss, våra liv och vår häxkonst 

Du ansvarar själv för din egen häxkonst oavsett var du fått din kunskap ifrån, det är i utövandet och intentionen som kraften finns.

Om du använder dig av växter i häxkonsten så har du även där ett personligt ansvar att säkerställa att växten inte är giftig, inte ger en ovälkommen reaktion och att ingen sårbar kommer i kontakt med den. Är du inte säker på den växt du plockat, köpt eller fått i gåva så fundera två gånger på om du verkligen vill använda den.